pátek 14. listopadu 2014

Recenze: Ten báječný den; Ira Levin


Knižní klub 2011
304 stran

Antiutopistická klasika, která byla napsaná dávno před stále probíhající vlnou dystopií (originál vyšel v roce 1969!). Kniha je díky tomu oproštěna od dnešních YA požadavků, což je více než skvělé! Navíc sám Ira Levin je zárukou kvalitního a poutavého čtení (Stepfordské paničky, Rosemary má děťátko…).

Ve světě řízeném centrálním počítačem se na první pohled zdá vše dokonalé: počítač lidem přidělí jménokód, rozhodně za ně kde budou pracovat a kde bydlet, s kým se budou stýkat, koho si vezmou, jestli budou mít děti... Pod pravidelnými dávkami chemické terapie je vše krásné a dokonalé, a zcela oproštěné od citů a potřeb vlastního rozhodování. Mezi lidmi nejsou rozdíly, neexistují války ani násilí, o všechny je dobře postaráno.

Samozřejmě i tady je háček. V tomto případě to jsou tzv. nevyléčitelní, lidé bez povinných náramků, který skenuje nositelův pohyb, bez chemických terapií a se 100% svobodnou vůlí. Malé děti se jimi straší před spaním, dospělí si snaží namluvit, že jsou pouhým výmyslem…

Hlavním hrdinou je Chip, jehož sledujeme od nejútlejšího dětství, kdy se poprvé dozvídá o nevyléčitelných. S postupem času začne pozvolna rozkrývat tajemství jejich dokonalého světa. Spolu s dalšími přáteli se tak rozhodně osvobodit nejenom sebe, ale i všechny ostatní ze svazujících pout Rodiny. Úkol je prostý - zničit onen všemocný superpočítač.

Kniha se mi líbila, styl psaní Levina mám rád. Jeho postavy jsou vždycky o něco uvěřitelnější, než postavy od jiných autorů. Rovněž mě bavilo znovuobjevování lidských tužeb a neřestí. Zhruba ve ¾ mi však příběh připadal tak nějak kostrbatý, a z vystřízlivění hlavních postav, když se konečně dostali ven, jsem málem dostal depresi. Já sám bych si nejspíš vybral jistoty, které nabízí Rodina.

Co se konce týče, přišlo mi to hodně osekané, uspěchané a ne zrovna uvěřitelné. A ono šokující překvapení, které slibuje anotace knihy? To se bohužel nedostavilo, protože Levin i tentokrát pracoval se stejným principem rozuzlení, které se objevily už v jeho dřívějších knihách… I tak to ale stálo za to!

80%

4 komentáře:

  1. Super! Líbí se mi, že často recenzuješ knihy o kterých se tak moc neví. Teda, alespoň si to myslím, nebo spíš já o nich nevím... to je fuk... :-D Člověk tak alespoň narazí na opravdové skvosty a ne jen na knihy, které se za skvost neprávem vydávají v podobě mega reklam na netu... Takže díky!

    Joo a zrovna koukám co právě čteš a musím se smát... Tuhle knihu mi na mé přání před necelým týdnem dovezla kamarádka z Prahy ( tady BOHUŽEL nemáme levné knihy :-( ) Takže jsem moc zvědavá co na ní budeš říkat a co nejdřív se na ní taky vrhnu... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač - to já děkuji Tobě :)
      Jinak Tě lituju, že tam nemáte LK :D My máme rovnou dva obchody a v každém prodávají něco jiného... To mi dělají naschvál :D
      A co se týče Čarodějek - dočetl jsem je a... Nebylo to špatné, ale že bych si musel koupit i druhý díl, to ne :D

      Vymazat
  2. Ten baječný den je prvá čo som od Levina čítala (cca maj) a mne sa strašne páčila.. najviac ma šokovalo, že tá kniha je tak stará

    OdpovědětVymazat
  3. Taky jsem se divil... Ale povedlo se mu to :)

    OdpovědětVymazat