pátek 23. ledna 2015

Recenze: Čarodějky z East Endu; Melissa de la Cruz



BBart 2012; 259 stran

Anotace slibuje temný magický příběh plný nebezpečí a smrti. Jak to nakonec dopadlo?

Ženy Beauchampovy jsou čarodějky. Matka Joanna umí přivést mrtvé zpět, mladší dcera Freya je odbornice na kouzla a lektvary lásky, a starší dcera Ingrid zase umí předpovídat budoucnost a léčit nemoci. Žijí nenápadným životem v malém městečku na Long Islandu a snaží se nepoužívat své síly. Zkrátka a dobře žijí v přísném utajení.

Ingrid je přísná knihovnice, která nikomu nic neodpustí, Joanna se zamiluje do dítěte své hospodyně a Freya má před vdavkami s místním boháčem. Vše se zdá být dokonalé, než se začnou dít podivné věci. Ale ruku na srdce - zas tak moc se toho nestane. Jeden mrtvý, pár zvířecích zdechlin, sloužících jako varování, a rákosí, které se na pár vteřin změní v Ďáblovo osidlo…

Kniha se mi líbila zhruba do poloviny, než se začala odvíjet velice zvláštním směrem. Holky jednoho dne začnou čarovat, nejprve pro dobro druhých, ale o pár stránek dál mávají hůlkami jako by se nechumelilo. A že je svazuje prastarý zákaz nějaké Rady? No a co, když je nikdo nepotrestá - a to mi vadilo snad ze všeho nejvíc. Ony dlouhá staletí nečarují, protože nesmí. Protože by je Rada potrestala, vzala by jim nesmrtelnost a bla bla bla… A pak, když si létají na košťatech, a blíží se konec knihy, a ono se ze strany obávané Rady nic neděje… WTF? Proč tedy milá paní De La Cruz o Radě vůbec psala? Protože se objeví až ve druhém díle? Tak to tedy děkuji, nechci.

I samotná zápletka a následné rozuzlení mi přišlo divné. Spoiler: Valkýry. Freya. Thor. Loki. To jako fakt? Jsou to v podstatě bohové a mají strach používat magii? Co se mi to snaží namluvit?

Samozřejmě respektuji, že se kniha může někomu líbit. Dokonce tam bylo i pár skvělých částí a myšlenek, ale kdybych si Čarodějky z East Endu nepřečetl, v podstatě bych o nich nepřišel.

55%

Žádné komentáře:

Okomentovat