neděle 7. září 2014

Recenze: Fragment, Warren Fahy


Plejáda 2009
216 stran

Ať už jsem čekal cokoliv, tohle to rozhodně nebylo. V podstatě jde o drastický a akční eko thriller, kde všechno požírá všechno, a to doslova. Ale pěkně od začátku…

Skupina lidí objevuje ostrov, na kterém jsou podivné příšery. (Tady jsem narazil na zřejmě největší nelogičnost děje: příběh se odehrává v současnosti. Jak je možné, že v době, kdy je zmapovaný celý svět, existuje ostrov uprostřed oceánu, o kterém nikdo neví?) No, takže lidičky objeví příšery, které je na oplátku sežerou, ale dvěma šťastlivcům se podaří přežít a utéct, aby se na ostrov za pár dní zase vrátili, tentokrát s americkým námořnictvem v čele. A to je jedna z věcí, která mi na knize dost vadila. Všemocná Amerika, která musí být všude a u všeho. Všemocný prezident, bez jehož souhlasu si nikdo ani neprdne. A samozřejmě to slavné námořnictvo… Zpátky k příběhu.

Tihle dva přeživší se s hromadou vědců přesouvají ve speciálních laboratořích na ostrov, kde zkoumají ony neznámé tvory, kteří se zde vyvíjeli jinak, než na zbytku planety. Myšlenka jejich vzniku je dobrá. Ne, je skvělá, brilantní a nutí člověka se nad tím vážně zamyslet. Co kdyby takové místo vážně existovalo?
Barvité popisy zrůdiček si můžete přečíst sami. Ze začátku to bylo fajn, ale později mě ,,celostránkové,, popisy srstí, krunýřů, chapadel, očí a mozků spíše nudily. K tomu má kniha fakt malinký písmenka, takže stránky se v takových ne zrovna záživných případech obrací vážně pomalu. Stejně jako vědecké vsuvky, kde se polemizuje nad životem brouka. Ano, uznávám, že některé teorie byly vážně zajímavé. Ale muselo tam těch údajů být tolik?
Zoologové z téhle knihy budou mít jistě radost. Já, jako laik, jsem se místy v knize bohužel ztrácel, a nejednou jsem si kladl otázku, o čem je vůbec řeč?

Co se akce týče, tam si nemůžu stěžovat, protože hned ze začátku se dějí věci jako vystřižené z nějakého filmu. Perfektně to nastartovalo celý příběh. Pak přichází na řadu vědecké bádání, spousta informací sem, a spousta informací tam… A pak akční scény, při kterých jsem se vážně rozčílil, protože (spoiler): když autor jednou řekne, že na ostrově nikdo a nic mimo laboratoř nepřežije, jelikož tamní fauna a flóra to prostě během pěti minut rozcupuje na kousky, jak je sakra možné, že si tam najednou jen tak pobíhá pes a člověk? Jen tak? OMG… To jsem měl vážně chuť knihu zavřít a vyhodit ji z okna.
No, a pak se děj posunul někam, kde to bylo celý divný, jelikož pasáž s bytostí tenderem mi přišla fakt dost přitažená za vlasy, a vůbec to pak bylo celý uspěchaný… Rádoby akční konec, kdy deset stránek čteme o tom, jak všichni jistojistě zemřou, se mění v blbou soap operu, kde se autor snaží na poslední chvíli hrát na city… Ne, u mě teda neuspěl.

Slovo závěrem: Velký příběh, který měl potenciál, byl vtěsnán do malého formátu a působí tak uspěchaně a nepřesvědčivě. Ubrat na dravosti a přidat delší časovou osnovu by v tomhle případě nebylo na škodu.

60%

2 komentáře:

  1. Dobrá recenze :) Takovéto knihy normálně nečtu, ale tohle mi silně připomíná Jurský park. Ale dle toho, co zde píšeš, bych se nejspíš u čtení pořádně navztekala, nemám ráda, když logika příběhu silně pokulhává :D Vážně hezky píšeš, jakto, že jsem Tvůj blog objevila až teď? :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji :) Na jednu stranu to byla dobrá kniha, ale bohužel nedotažená... A ten konec je úplně jak z Jurského parku (myslím knihu) :D
    Jinak jsem rád, že se Ti mé psaní líbí :) Určitě se ještě někdy přijď podívat :P

    OdpovědětVymazat