středa 9. března 2016

Kacíř a čarodějka; Philippa Gregory




Fortuna Libri 2012
270 stran

Patnácté století, mladík hledající stopy Ďábla, černá magie a konec světa. Tohle znělo hodně dobře a jakožto milovník nadpřirozena jsem vrněl blahem. S nadšením jsem začal číst a…

Luca Vero je nadaný mladík, který je kvůli své nadprůměrné inteligenci obviněn z kacířství. Aby se očistil, musí přijmout místo soudce – má jezdit gotickou Evropou a hledat stopy Satana. Doprovod mu dělá přísný písař Petr a chlapík se srdcem na dlani, Freize.

Tady jsem se poprvé pozastavil – z čtyři měsíce Luca zaplul do problematiky kacířství a naučil se vše, co pro své soudcovství potřebuje? Dobrá, autorka psala, že je nadprůměrně inteligentní, a pak taky rozpoznat tehdejší dobro od zla nebyl zas až tak velký problém. Jedeme dál.

Jejich první zastávkou je klášter, kde se po příchodu mladé Abatyše Isoldy všechny sestry pomátly – jsou náměsíčné, mají hrůzné sny a na těle se jim objevují Kristovy rány. Isolda je sem vržena proti své vůli, aby její bratr mohl snáze získat rodinné bohatství. Vyděděná Isolda je samozřejmě hlavní podezřelá a její arabská služka napjaté atmosféře taky zrovna moc nepomáhá. Odehraje se zde pár kouzel a po několika událostech je viník odhalen. Jsme zhruba v polovině knihy a hlavní zápletka končí. Začíná příběh číslo dvě: vlkodlak.

Luca s družinou pokračují na své cestě, když tu narazí na vlkodlaka. Je to bestie samý dráp a tesák, má žluté svítící oči a zacuchanou hřívu. Vlkodlak je držen ve vesnici, kde čeká na rozsudek, který má Luca, jakožto prodloužená ruka samotného Papeže, vynést. Několik postav si ale myslí, že je bestie neškodná, a tak jí různě vypomáhají. Nakonec nastává osudná scéna, kdy má být tohle krvežíznivé monstrum zabito, ale ejhle – na poslední chvíli zjišťujeme, že to není vlkodlak ale ztracené a znovu nalezené dítě. Jakože co? To byli lidé v 15. století tak hloupí, že nepoznali ušpiněné děcko? Tomu se mi snad ani nechce věřit. A co potom měly znamenat ty drápy, tesáky a svítící žluté oči? Mé sympatie s knihou a autorkou v tomto bodě prudce klesly. Když s tím nadpřirozenem začala, mohla se ho držet a ne ho o pár stránek dál popřít.

Na druhou stranu se kniha četla rychle a snadno (díky opravdu velkému fontu) a člověk si dokázal utvořit jakousi představu o tehdejším životě. Dalším plusem je romantická linka, která je jen nastíněná a nenarušuje plynulý chod příběhu hloubáním nad blbostmi. Jo, a taky nesmím zapomínat na úžasné ilustrace.

Takže jsme se dostali až ke konci ne příliš lichotivé recenze, a mé slovo závěrem je následující: Kacíř a čarodějka je skvělá jednohubka pro ty, kteří si u knihy chtějí odpočinout a neočekávají od příběhu dech beroucí zážitky. PS: zkusil jsem si přečíst i druhý díl, ale za polovinou jsem to musel zavřít. Tohle se už fakt nedalo…
 
Známka jako ve škole:
 
3-

5 komentářů:

  1. Myslím, že tvoje recenze je ještě smířlivá:) Já tuhle knihu vůbec nedočetla, tu detektivní zápletku jsem uhodla během prvních pěti stran (to myslím vážně) a jakmile detektivní linka skončila, musela jsem knihu odložit. Má to krásnou obálku, ale to je tak všechno:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, krásná obálka, nádherné ilustrace, ale zbytek... Občas se vážně nestačím divit, že něco takového vůbec nakladatelé vydají :D

      Vymazat
  2. Hm, měla jsem v plánu si ji přečíst, ale pokud je pravda, že děj prokouknu po pár stránkách, tak to asi nebude nic pro mě. :D

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tuhle knihu vysoce nedoporučuju, protože by tě mohla psychicky poškodit :D Jsou daleko daleko daleko lepší knihy ;)

      Vymazat
  3. Začínám litovat, že jsem si knížku koupila i s druhým dílem. Anotace vypadala celkem slibně, takže jsem doufala, že se mi budou líbit.
    Mám ráda, když je děj nepředvídatelný, takže si je přečtu asi v létě u bazénu a potom se jich nějak zbavím. :D


    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat