sobota 12. března 2016

Červený vrch; Jamie McGuire



 
Fortuna Libri 2014
323 stran

O zombie apokalypsách jsem toho zatím moc nepřečetl, přeci jen dávám přednost filmům. Ale po Červeném vrchu mám neodolatelnou chuť o nemrtvých číst dál.

,,Když se na to dívám zpětně, každý už tehdy věděl, co se děje, ale vtipkovalo se o tom tak dlouho, že se nikomu nechtělo věřit, že k tomu skutečně došlo. Při všech těch televizních pořadech, komisech, knihách a filmech o nemrtvých nemělo nikoho překvapovat, že se konečně našel někdo dost chytrý a šílený zároveň, aby se to pokusil proměnit v realitu.,,

Příběh je podán z pohledu tří postav. Scarlet, která po vypuknutí epidemie hledá své děti, Mirandy a jejich přátel mířících na Červený vrch a Nathana, jenž se pro svou dcerku snaží nalézt bezpečné útočiště. Zkázu a přeměnu lidstva v nemrtvé sledujeme od samého začátku. Nakažených přibývá a svět se mění.

Ač se to na první pohled nezdá, všechny příběhy jsou pevně provázané a žádná z postav není v knize ,,navíc,,. Oceňuji snahu autorky vystačit si s málem, ale občas to už dost divně zavánělo, protože těch náhodných setkání a poznávání/ proplétání bylo, hlavně ke konci, docela dost.

Atmosféra i postavy byly skvěle popsané a uvěřitelné, hlavně ze začátku, kdy jsem si konec světa náležitě užíval. K závěru mi už však některé postavy lezly docela na nervy, hlavně Scarlet, když neustále čistila svět a hrála si na drsňačku. Nějak mi to k té milé a milující paní ze začátku nesedělo.

Prostor dostane i mnou hodně často opovrhovaná romantika a vztahy. Ať chceme nebo ne, tyhle dvě věci se dějí i za těch špatných časů. A v tomto případě jsem jim i fandil. To hlavně proto, že autorka všechny popsala jako mladé, svěží, svalnaté a sexy. O to víc mi pak vadily jednotlivé úmrtí... Mrcha.

Co mě na knize hodně mrzí byl konec. Spousta zbytečných úmrtí a akcí alá my tři vyčistíme celou Zem, nelogičností, pohody a míru, lepší zítřky jsou tady a všechno je fajn…  Trošku temnější tečka by byla přeci jen lepší a dodala by celému příběhu úplně jinou chuť.

Červený vrch je plný hladových zombíků a napětí. Neustále se někde něco děje, příběh má spád a skvěle se čte. Proto nechápu, jak se mohla tahle kniha objevit v nabídce Levných knih.

 Známka jako ve škole:
 
1-

4 komentáře:

  1. Tahle kniha mě nikdy moc nelákala i přes své dobré ohlasy. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na knihu se chystám, ale nejsem si vůbec jistá, jestli to bude zrovna šálek mé kávy...uvidíme, každopádně hezky sepsáno :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Šanci ji dát můžeš, třeba tě to chytí :)

      Vymazat