pátek 12. června 2015

TY; Caroline Kepnes



Domino 2015
440 stran

Joe je na první pohled obyčejný prodavač knih. Snaží se být na zákazníky milý (alespoň povětšinou), a zároveň je soudí podle toho, co si zrovna koupili (tohle vážně prodavači dělají?). Dny poklidně plynou, dokud Joeovi do obchodu – a života – nevstoupí Beck, mladá sexy studentka. Během nevinného flirtu při placení se do ní Joe bezhlavě zamiluje – spíše se jí stane dokonale posedlý. Najde si kde bydlí, zjišťuje co dělá, s jakými lidmi se stýká, kontroluje její sociální sítě a zároveň se snaží vymyslet plán, jak by se jejich cesty opět zkřížily, což musí samozřejmě vypadat jako náhoda. A Joe je velmi vynalézavý. A odhodlaný. A to dokonce tak, že je schopný pro svou lásku i zabíjet…

TY mě odrazovala hlavně svou masivní reklamou – byla všude, a čím víc jsem ji měl na očích, tím víc jsem se utvrzoval v tom, že tohle rozhodně číst nebudu. No, jenže pak se objevily první pochvalné recenze, a já začal být zvědavý, co na té knize je. Má zvědavost byla nakonec tak velká, že jsem si knihu přečetl a vůbec toho nelituju!

Příběh vypráví Joe du-formou, která u nás není obvyklá, a někomu to může zezačátku dělat problémy. Já se naštěstí do knihy ponořil okamžitě. Joe je sice psychopat, násilník a vrah, nicméně jsem si ho i tak dokázal oblíbit. Číst jeho myšlenkové pochody bylo vážně zajímavé a vtipné. Rovněž jsem byl zvědavý, jak daleko je Joe schopen zajít. No, rozhodně dál než většina ,,normální,, populace. A když uvážíme, že takoví lidé skutečně existují, běhá mi z toho mráz po zádech.

Krom plánu jak se sejít s Beck se pak Joe také hojně zabývá masturbací a sexem. Není na tom ale nic perverzního – perverzní je možná jen to množství vyprodukovaného sexu v celé knize. Ne že bych záviděl.

Občas jsem se taky Joeovi divil, že se na tu krávu Beck dávno nevykašlal, jelikož si s ním často velmi nepěkně zahrávala. Ale láska je láska… Beck je rozmazlená manipulátora a chronická lhářka, která neváhá využít svých předností, aby dosáhla svého. Ke všemu ji ovládá její nejlepší, a taktéž rozmazlená kamarádka, kterou bych nejraději vyfackal. Prostě postavy v téhle knize mají své jedinečné charaktery, které budete milovat nebo nenávidět.

Musím smeknout před autorkou, že dokázala tak věrně popsat Joeovo chlapské myšlení. Musela si s tím dát docela dost práce. A zároveň chválím i poznatek, že chlapi nejsou jediní, kteří neustále myslí na sex – i ženy dokážou překvapit.

Jsem zvědavý o čem bude druhý díl, který má  v zahraničí vyjít letos na podzim. Obavu mám jen z toho, jestli kniha bude stejně originální a poutavá, jelikož číst dvakrát jeden a ten samý příběh mě neláká. Nezbude mi nic jiného než se nechat překvapit.

Známka jako ve škole
1

 


10 komentářů:

  1. Na knihu se také chystám, ale stále tak trochu váhám. Po tvé recenzi, myslím, že váhání půjde stranou :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze :) Po tvé recenzi už se nemůžu dočkat, až se do knížky pustím :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ajajaaaaj, som rada, že sa kniha páčila! Super super, ja sa určite pustím aj do dvojky, len čo ju autorka vydá :) Sa teším ako malé dieťa na Vianoce :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já si počkám až to přeloží :D I přes tunu anglických knih se v nich totiž moc nevyznám :D

      Vymazat
  4. Mám trochu podobný pohled na knihy provázené masivní reklamou :) prvně se k nim nechci ani přiblížit, pak ve mě začne hlodat zvědavost a nakonec si je stejně přečtu
    Na Ty se taky chystám, tvoje recenze mě utvrdila v tom, že je to dobrý nápad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě je, v tomhle případě je reklama zasloužená ;)

      Vymazat
  5. Ty mám schované ve čtečce a pořád jsem zvažovala, jestli to vůbec chci číst, ale po tvé recenzi si říkám, že asi teda vážně jo :D Akorát se bojím, že z toho pak budu paranoidní :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když nebudeš myslet na to, že prodavač ve vašem obchodě je úchyl, bude vše v poho a čtení si užiješ :D

      Vymazat