středa 3. června 2015

Miniaturista; Jessie Burtonová



Knižní Klub 2015
352 stran

Osmnáctiletá Nella se stěhuje do nejbohatší čtvrti tehdejšího Amsterodamu (1686), kde se má stát novou chotí Johannese Brandta, významného nizozemského obchodníka. Místo manžela na ni však čeká Brandtova přísná sestra Marin, rozpustilá služebná Cornelie a černošský sluha Otto. Nellino chladné přijetí do nové domácnosti ji netěší, stejně jako fakt, že paní domu je Marin, i když by tuto funkci měla zastávat ona. Navíc ani její manžel není zrovna vášnivým milovníkem, a sotva se objeví doma, už zase odplouvá na dalekou cestu. Před tím však Nelle věnuje svatební dar - přesnou miniaturu jejich domu.

Nella je zdeptaná svým novým životem, kdy jen jí a spí a její slovo nemá žádnou váhu. Brzy se rozhodne zařídit si miniaturu, aby mohla spravovat alespoň tento malý dům. Ve městě si najde miniaturistu, kterého žádá o zařízení jejího domečku. Nelle začnou přicházet balíčky s objednanými i neobjednanými věcmi, které se až hrůzně podobají věcem v jejich skutečném domě. Různá znamení na miniaturách se začnou promítat do Nellina života, a ona najednou začíná mít strach, k čemu se to připletla. Kdo je ten tajemný miniaturista? Jak to, že ví tolik věcí, a co tím vším zamýšlí?

Spousta lidí se kvůli názvu a anotaci domnívala, že Miniaturista je hororový příběh plný kouzel a tajů výroby miniatur. Kniha je ale hlavně o společnosti a lidech 17.století. O postavení ženy, o svobodě a rasové nesnášenlivosti, předsudcích a pomstě. Miniaturistův příběh je jen okrajový a spíše podtrhává tajuplnou atmosféru knihy, probouzí ve čtenáři zvědavost.

Osobně mi bylo Nelly líto, když byla s nálepkou nezkušeného dítěte potupně přijata do nového domu. Později se však ukáže, že i navzdory svému mládí a nezkušenosti, vlastní pár ctnostných vlastností, které se budou hodit, protože Brandtovi skrývají víc tajemství, než je zdrávo, a jak říká sluha Otto, jednou nádoba přeteče... A ona skutečně přeteče.

Miniaturista se mi hodně líbil i z toho důvodu, že autorka dokázala věrně popsat tehdejší dobu, město, myšlení a charakter lidí. Co je víc, Bůh nebo peníze? Tělo nebo duše? Rovněž ve mně čtení vyvolávalo různé pocity, jako úžas, napětí, smutek, šok, ale i štěstí a naději. A ze všeho nejvíc jsem se těšil, až Nella dostane a otevře další miniaturistův balíček...
Tuhle knihu jsem si prostě užil se vším všudy!

Děkuji KK za poskytnutí recenzního výtisku.

Známka jako ve škole

1

5 komentářů:

  1. Po všech těch YA je to hodně příjemná změna :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle knihu si chci přečíst od chvíle, kdy jsem ji poprvé spatřila. Ta obálka je uchvacující!!! Trochu mne mrzely a odrazovaly názory těch, kterým se kniha nelíbila a tak jsem doufala, že tobě se líbit bude. To je pro mne totiž většinou záruka toho, že půjde o dobré čtivo... Takže moc děkuji a teď se na její čtení těším ještě víc, než na začátku! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já doufám, že si ji užiješ stejně jako já :) Vážně stojí za to, dej pak vědět jak se ti líbila ;)

      Vymazat
  3. Konečně někdo, komu se Miniaturista líbil, zatím jsem četla většinou samé negativní recenze a nechápu proč... Já jsem z této knížky byla docela nadšená, hodně mě bavila a vůbec mi nevadilo, že miniaturista tam působí vlastně jen okrajově :)

    OdpovědětVymazat