pondělí 18. května 2015

Pod vodou; Juli Zeh

 
Host 2015
210 stran
 
Doporučení hned na začátek: nečtěte anotaci - je v ní zbytečně moc informací!
 
Sven se odstěhoval z rodného Německa na ostrov, kde se svou přítelkyní provozuje kurzy potápění. Jola a Theo mají být jen další pár z mnoha, které má mít Sven na starost. Jenže právě tihle dva zamíchají jeho poklidným životem víc, než cokoliv jiného. Začíná se rozjíždět příběh, kde myzí pomyslná hranice mezi pravdou a lží, a tyto dvě složky se mnohdy až nebezpečně mísí. Prostě skvěle napsaný thriller...
 
I když je kniha krátká, obsahuje spoustu informací o potápění. Já osobně si o potápění nikdy nic nezjišťoval, takže jsem se rád dozvěděl něco nového. A i přes to se autorka zbytečně nezdržuje s omáčkou a jde rovnou na věc. Postavy vykresluje takové, jaké jsou, bez příkras a pozlátek. Sven je sympatický čtyřicátník, Jola úspěšná a velmi přitažlivá herečka a Theo tajemný spisovatel se sklony k melancholii.
 
Musím říct, že takhle mi už žádná kniha nezamotala hlavu. Co je pravda a co už ne? Kdo je v právu, a kdo je ten zlý? Na první pohled je to zřejmé, jenže po dočtení knihy jsem si už tak jistý nebyl... A vlastně si tím nejsem jistý dodnes! Za to si ode mě Juli Zeh vysloužila velké plus.
 
Jsou nakladatelství, která ihned po překladu vytisknou knihu na levný papír a ještě za tepla ji posílají do prodeje. A pak je tady Host, který se s knihou pomazlí a dokáže si s ní vyhrát. Perfektní obálka, předsádka, rozdělení kapitol, kvalitní tisk a papír... Nemám slov. Číst a prohlížet si knihy od Hosta je radost!
 
Víc slov už není potřeba. Prostě si ji otevřte a čtěte.
 
Známka jako ve škole
 
1

11 komentářů:

  1. Nemôžem inak, len súhlasiť. Pod vodou je fascinujúci psycho thriller. HOST má vždy najkrajšie knihy, od nich som snáď žiadnu škaredú nevidela.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahojky! Dneska, vlastně už včera jsem se vydala do knihovny s tím, že si jen vyzvednu rezervace. Jenže bych to nebyla já, kdybych se víc nerozhlédla a co nevidím? Knihu s nádhernou obálkou a povědomým názvem... A pak mi svitlo! Viděla jsem ji tady! Samozřejmě jsem ji tam nemohla nechat, ale tentokrát to mám na koho svést!!! :-D Může za to Ondra!!! :-D Každopádně díky moc za typ, jsem na ni vážně zvědavá a anotaci si teda číst nebudu... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem rád, že sis ji vzala ;) Aspoň to máš na koho házet :D Dej mi pak vědět, co si o ní myslíš... U téhle knihy bych si rád přečetl názor někoho dalšího :)

      Vymazat
    2. Ok, provedu! Dám ti vědět až budu mít recenzi... ;-)

      Vymazat
  3. Ano, Kostičas je extra vymazlená kniha :P

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Já Ti tak moc děkuji za tuhle recenzi!! :) Knihu jsem si donesla domů ze Světu knihy, tam jsem anotaci četla, ale jen zběžně, takže už jsem to naštěstí zapomněla. Každopádně díky Tobě si teď nepokazím čtecí zážitek, protože už si jí znova nepřečtu :)
    A musím souhlasit s tím, že Host má snad nejkrásnější knihy - a to nejen co se obálek týče. Pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se Ti bude líbit, a pak mi můžeš dát vědět, jaký na ni máš názor ;)
      Moc děkuji :)

      Vymazat
  6. Skvěle! Od Juli Zeh jsem četla zatím jen Temnou energii a ta byla perfektní, doporučuji. Další na řadě bude Pod vodu;-)

    OdpovědětVymazat