neděle 12. dubna 2015

RECENZE: Návnada; J. Kent Messum


Alpress 2013
220 stran
Šest lidí se probudí na pláži a netuší, kde jsou, ani jak se tam dostali. Vzápětí zjišťují, že jsou na opuštěném ostrově. Neznají se, ale všechny spojuje závislost na heroinu. V bedně s potravinami nachází instrukce – jejich dávka na ně čeká v truhle na protějším ostrově, stačí si pro ni jen doplavat. Jenže nic není jen tak; v moři na ně číhají hladoví žraloci…
Nikomu z šesti ,,vyvolených,, se tam samozřejmě moc nechce, ale brzy je začnou dohánět abstinenční příznaky, které jejich rozhodnutí razantně změní. Nemohl jsem si pomoct, ale barvité popisy všech příznaků, fází, zvracení a křečí při absťáku mi připomínaly spíš nějakou hodně zlou střevní chřipku.
Ze začátku samozřejmě nikdo pořádně netuší, co se děje. V pohledech z minulosti můžeme jednotlivé postavy poznat trochu lépe, i když jen okrajově. Zjišťujeme, jak se na ostrov dostaly, a co dělaly dřív. Čtenář si pak může vybrat, komu bude fandit (mou favoritkou byla Ginger). Do hlavy rovněž nakoukneme i tajemným sázkařům, kteří dění na ostrově celou dobu bedlivě sledují.
Většinu času se postavy mezi sebou dohadují, co budou dělat dál. Samotná akce začíná až někde za polovinou knihy. Scény v moři jsou sice napínavé, ale… tak nereálné, stejně jako chování ostatních postav (žralok žere jednoho z nich, a zbytek, místo toho, aby si zachránil krk, tam jen tak plave na místě a kouká na to, co se děje…)
Když jsem knihu dočetl, zůstalo ve mně jakési prázdné místo. Tak nějak jsem od knihy čekal víc. Víc akce, víc úkolů, víc brutality… Ale bohužel, zůstalo jen u těch žraloků a bouchaček. Zřejmě jsem stále rozmlsaný jiným survival thrillerem 15 minus. Co se týče konce knihy, ten byl překvapivý, i když scéna v nemocnici, kdy se všechno sumarizuje, a čtenář se v podstatě nedozví nic nového, mi přišla jako zbytečná.
Návnada je sice skvělá kniha jako jednohubka na odreagování před spaním, ale nečekejte od ní nic světoborného.

Známka jako ve škole

2-

1 komentář:

  1. Hmm, po tý bych se možná podívala. Když od toho nebudu čekat absolutně nic, třeba se mi to i zalíbí.
    Každopádně děkuji za fajne recenzi, už mám dost všech těch nekonečně dlouhejch, kde admini jen vyvěšujou svý bezduchý a nezáživný pocity, takže jen shrnutí, oč v knize jde + pár tvých poznatků, to se mi moc líbí! :)

    OdpovědětVymazat